CURS: 30 ore
Igiena mediului – 14 ore
1. Igiena aerului: compozitia chimica a aerului si influenta asupra organismului; proprietati fizice si influenta asupra org.; aclimatizarea; vicierea si poluarea, influenta asupra org.; contaminarea si influenta asupra org.; prevenire si combatere - 4ore
2. Igiena apei: nevoile de apa ale populatiei; sursele de apa; conditii de potabilitate; sisteme de aprovizionare cu apa a colectivitatilor; poluarea si contaminarea; influenta asupra org.; prevenire si combatere - 4 ore
3. Igiena solului: structura, proprietati, aspecte sanitare; poluarea si contaminarea; influenta asupra organismului; prevenire si combatere - 3ore
4. Igiena radiatiilor: radiatii ultraviolete, infrarosii, luminoase, ionizante (caracteristici, efecte biologice, actiuni asupra org., masuri profilactice ) - 1 oră
5. Igiena locuintei: cerinte igienico- sanitare; igiena institutiilor publice: cerinte igienico-sanitare, hospitalism, profilaxie - 2 ore
Igiena alimentatiei – 10 ore
1. Relatia om - aliment, comportamente alimentare, modelul unei alimentatii sanogene. Trofinele energogene si catalitice (necesar de substante nutritive, elemente minerale, vitamine, calorii; norme, surse, efecte ale aportului dezechilibrat) - 2 ore
2. Grupele de produse alimentare: categorii de produse, valoare nutritiva si energetica, necesar - 2 ore
3. Conditii de impurificare si contaminare a alimentelor; intoxicatii si toxiinfectii alimentare. Parazitoze transmise prin alimente - 4 ore
4. Profilaxia intoxicatiilor si toxiinfectiilor alimentare. Norme sanitare – 2 ore
Igiena copiilor si tinerilor – 6 ore
1. Obiective. Nivele de dezvoltare ale copiilor si tinerilor. Factori care influenteaza cresterea si dezvoltarea fizica si neuropsihica – 2 ore
2. Criterii si metode de evaluare a dezvoltarii fizice si neuropsihice a copiilor si tinerilor - 2 ore
3. Profilaxia bolilor contagioase si supravegherea starii de sanatate in colectivitati - 2 ore
LUCRĂRI PRACTICE: 15 ore
Igiena aerului - Investigarea epidemiologica a poluarii mediului si actiunea asupra sanatatii populatiei; investigarea contaminarii aerului, a obiectelor si suprafetelor - 2 ore
Igiena apei - Criteriile de potabilitate a apei si determinarea indicatorilor fizico-chimici de potabilitate (recoltare, conservare, analize curente si speciale); aprecierea contaminarii apei prin determinari microbiologice; determinarea substantelor toxice din apa; controlul curent al dezinfectiei apei si in conditii de necesitate - 3 ore
Igiena solului - Investigarea poluarii si contaminarii solului (metode) si influenta asupra sanatatii - 1 oră
Igiena radiatiilor - Determinarea, cercetarea influentei asupra organismului - 1 oră
Determinarea zgomotului urban - Influenta asupra organismului - 1 oră
Studiul epidemiologic al influentei conditiilor de locuit asupra populatiei – 1 oră
Igiena alimentatiei - Examenul calitatii igienice si a valorii nutritive si calorice a produselor alimentare. Calculul valorii nutritive si calorice a alimentelor. Cercetarea structurii ratiei alimentare (valoare nutritiva si calorica) in unitati de alimentatie colectiva. Evaluarea starii de nutritie – 3 ore
Igiena copiilor si tinerilor - Obiective. Nivele de dezvoltare fizica si neuropsihica. Calcularea indicilor de dezvoltare fizica si neuropsihica. Evaluarea indicilor de dezvoltare fizica si neuropsihica - 3 ore